Glöm inte bort att teckna trafikförsäkring!

En vän till mig glömde bort att teckna trafikförsäkring för sin bil. Hon fick hem en faktura från trafikförsäkringsföreningen på 9000 kr! Alltså 9000 SEK är väldigt mycket pengar. Det är lag på att ha en trafikförsäkring idag. Alla som har en bil ute i trafiken måste alltså ha denna försäkring hos ett bolag. Vilken bestämmer du själv. För att teckna bästa och billigaste trafikförsäkringen finns en guide på trafikforsakring.nu. Det som är intressant med denna typen av försäkring är att den egentligen inte skyddar din bil. Kör någon in i dig så är det den andra bilchaufförens trafikförsäkring som betalar. Även om du har en skruttig gammal bil så finns ju risken att du krockar med en Ferrari. Har du då glömt denna lilla, men oerhört viktiga detalj kan det stå dig dyrt. Vad du än gör, glöm inte bort att teckna trafikförsäkring! Det är nämligen det minsta skyddet du måste ha i trafiken.

Det finns såklart olika prisalternativ att välja mellan, så det skiftar rejält mellan minimum belopp hos bolagen. Fast det som är viktigt att komma ihåg är att det är den vållande bilens försäkring som ersätter den andra. Det går med andra ord inte att komma billigt undan bara för att den egna bilen är gammal. Det gäller att hitta en bra balans mellan pris och villkor - används prisjämförelsetjänster och kolla hur nöjda kunder är med sina försäkringar. Det är alltid bra att läsa kundrecensioner eftersom de vittnar om hur det verkligen fungerar i praktiken. Det kan vara svårt att läsa sig till bland allt det finstilta. Kunderna däremot poängterar ofta ut vad det tycker är bra och mindre bra. Det tycker jag gäller inom allt och inte bara på om trafikförsäkringar. Det är skillnad att tro på ett specifikt försäkringsbolag som försöker att sälja in sin produkt, än oberoende sidor på nätet som jämför. De oberoende sidorna har inget vinstintresse utan är enbart till för kunderna.

Efter min väns olycka så började jag att se över min egen trafikförsäkring eftersom jag nyss köpte en bil. Det är så lätt att följa i samma spår som tidigare, att bara av ren lathet välja samma försäkringsbolag som innan. Det är så dumt egentligen när det är så lätt att jämföra på nätet vilka försäkringar som är bäst. När man sedan hittat den försäkring som verkar passa bilen bäst, så är det bara att kontakta försäkringsbolaget.

31.08.2015 kl. 21:28

Min nya bil!

Jag var så sugen på att köpa en större bil, så jag slog till på en kombi. Det blev svenskt, närmare bestämt en Volvo V40. Äntligen, måste jag säga. Jag har varit nöjd med den jag har, men en större bil innebär såklart många fler fördelar. Först är det faktiskt betydligt säkrare med en större bil om det skulle hända en olycka. Jag är en superbra chaufför, det är de andra i trafiken som jag inte kan lita på ;) Skämt å sido så beror det givetvis på att det är mer metall emellan. Nu köper jag inte en stor bil för att krocka eller köra av vägen, utan för att helt enkelt få bättre plats.

Jag har alltid så mycket packning med mig. I en liten bil får jag knappt plats med kylbagen till stranden innan hela bagaget är fullproppat. Den enda fördelen jag ser med en liten bil är när jag ska fickparkera. Ni kanske tror att det är billigare med en liten bil? Det behöver det inte vara. Det är istället märke, årsmodell, mil och försäkringspremie som styr. Det gäller att se över varje liten detalj. Jag har exempelvis kollat upp min bil. En del personer ser en superbillig bil på blocket men anar ändå inte ugglor i mossen. Precis som med allt annat så gäller kanske än mer regeln, ”är något för bra för att vara sant, så är det så” i bilvärlden. Är en bil till salu alldeles för billigt så kanske det är en god idé att titta över försäkringspremien exempelvis. Vissa bilmodeller har en försäkringskostnad på 50 000 om året!

En annan sak som är viktig att kolla upp är bilens historia. Bilen kanske ser bra ut på ytan men har varit med om ”traumatiska händelser”. En del bilar som säljs är importerade från utlandet där de kanske har varit med om en krock. Via Carfax så syns bilens historia och det kan vara värt att kolla upp dess förflutna. Jag vurmar för kvalité oavsett vad det gäller och skulle aldrig köpa en krockskadad bil. Bra produkter håller längre och ger lägre underhållskostnader. När det gäller begagnade bilar av en äldre årsmodell så kan det vara väldigt svårt att få tag i reservdelar och det innebär även det en högre kostnad. Med detta i tanke så köpte jag såklart en begagnad bil av nyare årsmodell. Den är så bekväm och tyst att köra. Jag älskar min nya bil och är så nöjd med mitt köp.

24.08.2015 kl. 11:12

Önskelistan

Nu har jag fått julfiilis! Vet inte vad det beror på egentligen, det ligger ju inte ens snö på marken och vi har inte pyntat hemma (katterna skulle riva ner allt och tugga sönder det, hehe), men jag känner mig glad och längtar till julen. Den kommer bli så mysig och kiva och jag har de flesta julklapparna klara redan. Det där borde jag kanske inte ha skrivit för nu kommer väl Fretu rota runt i hela lägenheten... Idag har vi tjuvstartat lite med ljus och supergod julmat.

Jag kände mig som värsta materialisten medan jag gjorde det här collaget förresten, men här är i alla fall några saker jag önskar mig i år. *blink blink*1. Lightroom (nyaste versionen). Det skulle underlätta så mycket i min vardag! Just nu har jag inget program som kan öppna råfiler på min egna dator, så jag måste alltid passa på att fixa med mina foton i skolan.
2. Svarta fineliners i olika tjocklekar, helst från märket Faber-Castell eftersom de sitter så bekvämt i handen.
3. Ögonskuggor från Sugarpill Cosmetics, de håller så bra och är dessutom veganska.
4. Jordgubbstvål från Body Shop. Den doftar ljuvligt!
5. Mumin-kastrull från Hackman. Helst den med Snorkfröken eftersom jag redan har den med Lilla My.
6. Smycke från Kalevala koru, t.ex. Hämäläinen juhlakääty-örhängena i silver.
7. Reino-tofflor! Dom i ljusrött.
8. Ljusbord. Behöver det då jag ritar tatueringar.
9. Stjärnfilter, 72 mm i diameter.
10. Kameraväska från Knut Bergholm. Helt klart den absolut snyggaste kameraväskan som jag dreglat över ända sedan nyheten om [Onabags] släpptes. Priset är rätt saftigt men... jag behöver en kameraväska för nu går jag omkring med alla mina kameragrejer i en vanlig handväska och det är obekvämt.
Publicerad 30.11.2013 kl. 20:37
 
01.06.2015 kl. 16:29

OJ...!

I onsdags skrev jag och publicerade ett långt inlägg jag tyckte var extra värt att läsas. Jag skrev öppet, ärligt och rätt så detaljerat om vad jag varit med om under min vistelse i Alanya då jag bodde på Otel Boulevard. Jag reste via Aurinkomatkat och var besviken över deras sätt att hantera händelsen. Eller rättare sagt hur de inte hanterade händelsen alls då vi reklamerat.Jag skrev liksom bara av mig, och jag tänkte att det är väl de som i vanliga fall läser min blogg som orkar läsa en sådan lång och tung text. Jag menar, jag är en helt vanlig ung kvinna som gör vanliga saker och bloggar för att hålla kontakten med kompisar som bor långt borta. I vanliga fall har jag runt 30 besök på bloggen per dag, de flesta är kompisar och bekanta, kanske någon släkting och ibland kikar någon annan in.

Någon delade mitt inlägg på Facebook och så delades det vidare och vidare och vidare. Folk twittrade om det och andra bloggare länkade till det på sina bloggar. Det spred sig väldigt fort!

Igår fick jag en liten chock när jag märkte hur mycket uppmärksamhet mitt blogginlägg faktiskt fått! Hela kvällen var det över hundra, närmare tvåhundra personer inne på min blogg. Tidigare idag märkte jag också att det redan har deltas över 500 gånger. Samma dag som jag publicerade texten hade jag runt 300 besökare på bloggen. Igår hade jag plötsligt närmare 7 000 besökare varav de flesta var unika besökare. Även idag är det tätt med besökare inne på bloggen hela tiden. Både antalet besökare och delningar ökar hela tiden!

 

Helt galen kurva!

När jag publicerade texten tänkte jag inte alls att det skulle bli en sådan här stor grej av det som det hittills har blivit! Ändå hade jag i baktankarna att det här kanske var ett sätt att få uppmärksamhet av Aurinkomatkat. Och gissa vad – tydligen var det just det här med att gå ut i sociala medier som krävdes för att få dem att agera, så jag känner att jag lyckats med det!

Egentligen är jag glad att min text blivit uppmärksammad, att så många tagit sig tiden att läsa den och att de velat sprida den vidare för att varna andra. Samtidigt känns det, om jag skall vara helt ärlig, lite skrämmande att så många okända människor plötsligt tar del av mitt liv. De flesta kommentarer jag läst har varit vettiga och fina kommentarer från människor som vill en väl, men nu är det här Internet och alla därute är inte goda människor.

Jag har också läst kommentarer av, nå så såklart anonyma personer, som skrivit saker som ”Du får skylla dig själv som väljer paketresa till Alanya”, ”Allt är ditt eget fel!”, ”Du är så ofärsiktig så det som hände är bara rätt åt dig!”, ”Du borde inte bry dig för du blev ändå inte våldtagen!” och ”Du är patetisk som klagar över hur du blev behandlad!” Jag tycker, att om man som anonym bara har negativ skit att komma med borde man inte kommentera alls. Eller om man kommenterar borde man åtminstone berätta varför man är av den åsikten man är. Då kan jag och de andra som läser kommentaren få ut någonting annat än bara dåligt humör av den. Men på Internet existerar fega äckel som bara vill förstöra för andra och det är sådant man tyvärr kan råka ut för som bloggare.

Som tur är finns det så många andra saker jag är lycklig över i mitt liv just nu, saker som får mig att känna mig stark. Därför vågar jag stå på mig och fräsa till när det behövs.
29.05.2015 kl. 16:27

Svar på vår reklamation!

Några timmar efter att jag publicerat min text (läs den här!) om hur dåligt vi blivit behandlade under vår utomlandsresa fick vi ett mejl från Aurinkomatkat. De svarade äntligen på vår reklamation!

I mejlet beskrev de deras sida av händelseförloppet. Flera av sakerna de skrivit var felaktig fakta och vänt till deras fördel. Det chockerande i deras mejl var att äckelgubben inte var polisanmäld, vilket jag hela tiden trott han varit eftersom jag fått höra så! Ett väldigt stort fel som fick mig riktigt förbannad! Man måste tydligen göra precis allting själv för att någonting skall hända, inte lita på någon annan som påstått sig ha anmält honom. De skrev också att ingenting av det som hände var på deras ansvar. What the fuck?

Vi får tillbaka tio procent av resans pris. Pengar kan inte få mig att glömma den här händelsen, men det känns lite bättre nu att de i alla fall gör någonting, även om det räckte över en månad att få svar och tio procent är ganska lite med tanke på allt vi råkade ut för. Jag vågar dock inte lita ett dugg på den här resebyrån mera, så jag vill nog se den där lilla fjuttsumman på kontot snart.

Det är lite lustigt också det där att svaret på reklamationen kom just idag, sex timmar efter att jag publicerat min text. Vad är oddsen liksom? Råkar det bara, eller har någon från resebyrån verkligen fått nys om min text och därför fått bråttom att åtgärda saken? Hmm, jag tror på det sistnämnda. Jag tycker det är väldigt dåligt gjort av dem att inte över huvud taget agera förrän jag bestämde mig för att gå ut i social media med saken!

Jag märkte också att min text har delats en hel del på Facebook, även om jag inte ens själv länkat till den där. Tack alla som tagit sig tid att läsa den och tack till alla som skrivit så fina saker till mig!
Publicerad 25.09.2013 kl. 21:34
 
27.05.2015 kl. 16:26

Spelkväll!

Gick in en liten sväng till centrum idag för att bland annat äta donits på Arnold's. Jag hade egentligen tänkt dricka en hallonsmoothie också, men det visade sig att alla bär de använder är utländska, så jag fick skippa smoothien. Jag kan ju göra en lika god smoothie hemma med inhemska bär istället.

Jag köpte också ett par nya basplagg som jag var i stort behov av. Jag märkte att jag gått med samma jeans i två veckor nu och att det börjar vara lite tomt på hyllorna i garderoben. Fast det beror nog på att jag inte orkat byka och stryka en enorm hög kläder på ett tag. Måste ta itu med det. Men basplagg är bra att ha.

Den egentliga orsaken till vår lilla runda på stan var dock det där spelet som Fredrik pratat så mycket om. Jag bestämde mig för att vara en snäll fästmö och köpa det till honom, så ikväll skall vi spela GTA V för fullt!
24.05.2015 kl. 13:25

Hotel Hell - läsvärt inlägg!

Med Hotel Hell syftar jag inte på det där TV-programmet med Gordon Ramsay, utan rubriken beskriver ganska långt min upplevelse på hotellet jag bodde på under min Turkiet-resa.

Texten är lång, men värd att läsas.
Nu är det en dryg månad sedan vi kom hem från Alanya. Ni som följt min blogg har säkert läst att jag blev utsatt för ett sexualbrott under resan. Klicka här för att läsa mitt tidigare inlägg om händelsen. Sedan vi kom hem har Fredrik och jag försökt ordna upp saker och ting med bl.a. resebyrån, men inte kommit någon vart alls eftersom ingen svarar på någonting.

Jag gav dem alltså en chans att reda upp det här innan jag nu bestämde mig för att ta det steget längre. En månad hörs som en rimlig tid att ordna upp sådant tycker jag, men eftersom ingen på varken resebyrån eller hotellet verkar bry sig om sina kunder så gör jag nu det sista jag kan göra, och det är att gå ut med namnet på hotellet. Jag gör det i hopp om att varna andra unga flickor.

Vi bodde på det trestjärniga all inclsuive hotellet Otel Boulevard som ligger längs Alanyas huvudgata. Vi hade läst en hel del recensioner om hotellet innan, och de som bott där förut hade i sina recensioner väldigt olika åsikter. Hotellet såg fint ut på bilderna och vi bestämde oss för att själva skapa oss en uppfattning om det.

Väl framme verkade det helt okej. Det var inte riktigt lika fint som på bilderna, men det brukar det ju sällan vara. De första nätterna på hotellet var också okej och servicen var någorlunda, även om de flesta i personalen pratade rätt dålig engelska. Sedan hände det där hemska.

Det var på hotellets spa. Jag hade varit där på hamam och var nöjd med behandlingen. Jag hade också varit där på en massage och massören, som var en man, masserade ordentligt och rörde inga privata delar av kroppen. Eftersom jag var nöjd med spa-behandlingarna hittills och det var skönt med massage bokade jag in ett par gånger till. Det jag bokade var "back massage with hot stones", eftersom mina axlar var spända. Vi fick ett kort där det klart och tydligt stod att det var 45 min. ryggmassage med heta stenar. Vi betalade i förväg för att slippa ha pengar med oss i baddräkterna varje gång. Fredrik var med på alla behandlingar och låg bredvid mig alla gånger.

Det var under den där massagen med heta stenar som allt det där vidriga började. Mannen som masserat mig förra gången var en ganska ung fysioterapeut. Huruvuda det är sant eller ej kan jag inte göra men han verkade professionell. Den här gången med heta stenar var det en annan man. Jag har svårt att uppskatta hans ålder, men jag gissar på någonting just under fyrtio. Han började med att massera mina fötter, och eftersom jag är så kittlig var det inte direkt avslappnande. Jag trodde ju att om det var ryggmassage var det endast ryggen det handlade om, men tänkte att han kanske masserar lite över hela kroppen och sedan lägger mera tid på ryggen och axlarna. Där trodde jag minsann helt fel.

Utan att jag visste ordet av var hans håriga, äckliga hand inuti mitt underliv. En het sten var innanför bikinin och det gjorde jätteont. Jag försökte vända mig för att kliva av massagebordet och springa iväg, men jag kunde inte göra någonting. Han klämde ner mitt huvud så jag inte skulle se någonting. Jag vågade inte ropa på hjälp. Kroppen låste sig och jag kunde inte göra någonting. Till slut kom en kvinna in i rummet och behandlingen var över. Jag var så skakis efter händelsen att jag inte förmådde mig säga någonting på spat just då. Jag bara grät medan jag sprang till hotellrummet.

Efteråt kom jag på en massa saker jag hade kunnat göra i den där sitatuationen. Jag hade fast kunnat kasta de där stenarna på honom i självförsvar eller vad som helst för att slippa loss. Men kroppen låste sig sagt och jag förmådde mig inte göra någonting. Det hjälper inte att vara eftersmart.

När jag lugnat mig lite berättade jag hela händelseförloppet för Fretu och han blev flyförbannad. Vi gick tillsammans tillbaka till spat och förklarade situationen för kvinnan där, men hon kunde så lite engelska att hon inte förstod. Senare pratade Fredrik med den kvinnliga spa-ägaren. Han pratade också med någon annan ur personalen och senare även med hotellchefen, som råkade vara en man. Vi pratade även flera gånger med Aurinkomatkat som vi reste via och någon av deras arbetare skulle personligen komma till vårt hotellrum för att prata med oss och reda upp saken.

Den där vidriga massage-mannen fick sparken så fort det kom fram vad han gjort. Det visade sig också att han var ny på jobbet och att detta var hans fjärde dag där. Jag antar därför att jag var den första som råkade ut för det där. Aurinkomatkat polisanmälde honom. All personal på hotellet ville att vi skulle hålla tyst om saken, inte berätta om händelsen för någon eftersom hotellet skulle få dåligt rykte. De lovade oss också flera gratis saker så som gratis spa-behandlingar och gratis aktiviteter.

Personen från Aurinkomatkat som skulle besöka oss på hotellrummet kom aldrig. Istället ringde de bara och sa att massage-mannan hade fått sparken, vilket jag redan visste. Vi kände oss inte trygga på hotellet, så vi frågade om det fanns någon möjlighet att byta till ett annat hotell. Det fanns inga fler hotell i samma kedja och det enda resebyrån kunde erbjuda oss istället var ett tvåstjärnigt hostell vi skulle vara tvugna att betala för. Det fanns inga lediga platser på något plan, så att flyga hem tidigare gick inte heller. Vi ville ju inte byta till ett sämre hotell och dessutom betala extra för det, så vi bet ihop och bodde på det där jävla Otel Boulevard resten av resan.

Efter händelsen fick vi sämre service på hotellet än innan, och personalen påminde oss hela tiden om att "don't tell anyone, we give you free parasailing", så vi tänkte att det var väl okej då. Det gick ett par dagar och vi tänkte boka in den där gratis ansiktsbehandlinget på spat som vi blivit lovade. Då var den plötsligt inte gratis mera, utan det handlade istället om "special price for you". Jag vägrade betala en enda lira till för någonting på det där spat och jag fick alltså inte den där ansiktsbehandlingen. Då förstod jag att vi blivit lurade. Rejält.

Vi tog upp saken med hotellchefen en kväll som han råkade vara på plats. Han hade tidigare verkat trevlig och förstående, men nu var han som en helt annan människa. "Maybe you wanted a love massage?" kläckte han ur sig. VAD FAN!? Det är inte okej, inte någonstans! Jag hade bevis på kortet där det stod ryggmassage och att vi betalat för det. Om de verkligen har någonting som kallas kärleksmassage i sitt spa och massören får tafsa hur som helst på kvinnorna hörs det nog riktigt olagligt. Han skrek att han inte kunde göra någonting, att han inte brydde sig och att vi inte fick förstöra hotellets rykte. Jag fick inte ens prata klart, utan han avbröt mig och sa "good night". Jag skrek efter honom att det råkar finnas både en polis och en journalist i min bekantskapskrets, så att jag kan göra en riktigt stor grej av det när jag kommer hem, men han viftade bara bort det och gick iväg. Jag kände mig så lurad.

Vi fick alltså ingen av de där gratis sakerna de lovat oss. Fredrik började sprida vidare händelsen bland de andra gästerna på hotellet. Någon av dem avbokade sina behandlingar, andra jagade iväg de där spa-människorna så fort de kom i närheten och försökte sälja någonting. Det var det enda vi kunde göra då eftersom ingen i hotellpersonalen eller på resebyrån tog oss på allvar.

När vi kom hem reklamerade vi, men Aurinkomatkat svarade inte ens. Jag fick höra av en bekant som tidigare rest via samma resebyrå och reklamerat efteråt att de inte brydde sig om att svara då heller, så Aurinkomatkat verkar inte bry sig så där väldigt mycket om sina kunder. Jag har rest via Aurinkomatkat tidigare, och då har allt gått bra, men efter den här gången vill jag nog inte resa via dem flera gånger.

Massage-mannen då? Ja, han blev ju polisanmäld och fick ett krux i sitt brottsregister, men det är det enda. Jag hade ju hoppats han skulle få ett större straff han skulle lida av, men han går fortfarande lös och kan göra vad som helst till någon annan ung kvinna. Det är det som jag är upprörd över, men jag kan inte göra något mer åt saken även om jag vill.

Eftersom vi inte har fått några svar alls från resebyrån har vi inte heller fått några pengar tillbaka. Även om vi skulle få en del av pengarna tillbaka skulle det inte få mig att glömma den här händelsen, men det skulle åtminstone vara en vänlig gest från Aurinkomatkas sida. Jag kan tänka mig att de vill ha nöjda kunder. Nu är jag allt annat än nöjd med dem.

Förutom allt det här fungerade inte nätet på hotellet fastän det skulle ingå wifi i priset, stranden var nära men ganska smutsig och solstolarna endera sönder eller ofräscha, flugor flög omkring och satte sig på buffématen, maten var tråkig och de flesta rätter var samma sak varje dag, elen räckte inte till så emellanåt fungerade inte heller luftkonditioneringen, toaletten luktade unken kloak, personalen pratade dålig engelska, det fanns inte ett enda rökfritt område på hela hotellet, väggarna i rummet var gula av tobak, sängen obekväm och städerskorna stal saker om man inte låst in dem. Men de är alla mindre saker. Min poäng är alltså att INTE bo på Otel Boulevard om ni reser till Alanya!

Man tänker så ofta att sådant här kan hända andra, men inte mig, jag kan försvara mig själv. Jag vill påpeka att det kan hända vem som helst, var som helst! I en otäck situation kan man låsa sig, precis som jag gjorde. Inte bara utomlands, det kan lika väl hända hemma i Finland, men då är det lättare att få den hjälp man behöver. Att ha med polisen att göra utomlands är krångligt, speciellt om man känner att de inte tar en på allvar. Be om en kvinnlig massör om du är en kvinna, en manlig om du är en man - det har du rätt att göra. Om något känns det minsta lilla otäckt så be dem sluta, förrän det går längre. Var rädda om er själva och era nära och kära utomlands!
Det enda jag kan göra just nu är att publicera den här texten i hopp om att varna åtminstone en liten del. Jag kommer även att skriva på olika resesidor, för jag tycker inte en sådan här sak är någonting att sopa under mattan. Ni som läst hela inlägget får gärna länka det vidare, så att det når ut till flera.

Edit: Några timmar efter att jag publicerat den här texten svarade Aurinkomatkat! Läs mitt inlägg om det genom att klicka här!
26.05.2015 kl. 16:25

Sju punkt noll

Uppdaterade nyss till iOS 7.0 på telefjongen och jag måste säga att jag är riktigt besviken på den nya designen. Allting ser så tråkigt och platt ut och nu ångrar jag att jag ens gjorde uppdateringen. Nä-ä, det här var nog inget vidare bra gjort av Apple. Som tur är brukar man ju vänja sig så småningom...
24.05.2015 kl. 13:24

Om mig

Senaste kommentarer